YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

niedziela, 26 maja 2013

Czasu a czasu

Mam go trochę. Idę dziś na jedną lekcję, mam referat z chemii. Na resztę nie bo nie umiem wzorów redukcyjnych z matmy. Mało obchodzi mnie jak zachowa się cotangens albo cosinus w II połowie kąta wypukłego -.-
Wszystko opisałam też na mieszam-wzruszamsie.

Tak więc i na śniadanie mogłam sobie wolniejsze pozwolić. Po raz któryś tam...panna jaglana. Nie jaglanka co prawda, po prostu kasza jaglana. No właśnie. Ja mam z nią spory dylemat bo za każdym razem gotuję ją inaczej i za każdym razem wychodzi mi inna. Macie jakiś sprawdzony sposób na perfekcyjne gotowanie jaglanej ?
Ja dzisiaj wybrałam sposób wodny, niemieszany.

//: kasza jaglana na wodzie z bananem i serkiem grani
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2-3 szklanki wody
  • łyżka masła
  • banan i serek grani
  • kaszę zalewam wodą i zagotowuję stopniowo (tzn. np. 3 minuty na małym ogniu, 4 minuty na średnim aż w końcu na najwyższy)
  • po zagotowaniu zmniejszam na średni gaz i idę się myć (ok. 20 minut)
  • gdy wróciłam moja jaglana była gotowa
  • przekładam ją do miski, wykładam serek i dokrajam banana

17 komentarzy:

  1. bardzo fajna wersja jaglanki :D
    odpoczywaj dziś ;3

    OdpowiedzUsuń
  2. Banan idealnie pasuje chyba do każdej śniadaniowej kaszki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Mi też zawsze wychodzi inna w smaku. A kiedyś zrobiła taką dobrą i nie mogę odtworzyć tego smaku :(

    OdpowiedzUsuń
  4. mniam bananowa :) Ja bym jeszcze dorzuciła orzechy ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. fajne śniadanie :) cotangensy i cosinusy... to brzmi jak dawny sen dla mnie, zupełnie nierealny :)
    LO... to były czasy :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam jaglankę. U mnie dziś w sumie podobne dodatki :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Kasza jaglana z takimi dodatkami to pyszne i sycące śniadanie :) JA praktycznie za każdy razem płuczę wrzątkiem, potem zimną i gotuję na wodzie lub mleku. Jeśli na wodzie to pod koniec i tak dolewam trochę mleka i gotuję na wolnym ogniu chwilkę. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. O dzięki, zawsze się przyda ! Dzięki Wam to teraz będę codziennie jaglankę na śniadanie jadła :D

      Usuń
  8. wolę na mleku ale tak też pysznie, szczególnie z bananem ! ;)
    o to nie ładnie tak opuszczać lekcje ;p

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oj czasem trzeba, są rzeczy ważne i ważniejsze haha :D

      Usuń
  9. Jak słyszę/czytam o trygonometrii to mnie ciarki przechodzą...
    Ja kaszę jaglaną gotuję tak:
    1) przelewam ją wrzącą wodą dwa razy, aby pozbyć się goryczki
    2) dodaję do gotującego się mleka ( szklanka na 4 łyżki kaszy) i gotuję ok. 20 min. co jakiś czas mieszając lub dolewając wody/mleka :)

    Na wodzie w ten sam sposób

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Fajny ten sposób, będę próbować ! Bo ja robię trochę inaczej, to trzeba eksperymentować :D

      Usuń
  10. Mi kasza jaglana najczęściej kipi, więc chyba nie będę pomocna w kwestii jej gotowania ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Jaglanka! :D Miałam zakupić, a jakoś mi nie wyszło jeszcze :>
    Z serkiem jak najbardziej na plus :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ja raz zrobiłam pudding z kaszy jaglanej, nie wyszedł. Od tego czasu nie mogę się do niej przekonać ; )

    OdpowiedzUsuń
  13. mi tez zawsze inna wychodzi, ale baaardzo ją lubię;) Szczególnie z jabłkiem, cynamonem i syropem klonowym;)
    A raz gotowałam z bananem to dziwna była:(

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetne, pyszne i zdrowe śniadanie!

    OdpowiedzUsuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)