YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

środa, 15 maja 2013

Co to za kulki :o

Szperałam dzisiaj w szafie dobre 20 minut, w poszukiwaniu czegoś ciekawego na moje ostatnie w najbliższym czasie, długie śniadanie (jutro już do szkoły :c). No i znalazłam coś..nieznanego :D A mianowicie kaszę pęczak. Pochwalcie się, czy to tylko ja jestem jakaś z księżyca i jej nie znałam ? O.o
No ale ryzyk-fizyk i zrobiłam ją :)
Wrażenia ? Hm.. trudno powiedzieć, ponieważ nie mam tego do czego porównać. Nie wiem czy dobrze ją zrobiłam.
W smaku trochę jak jaglanka, w konsystencji trochę gumowaty. Fajnie się gotuje, trochę jak risotto- zaraz wszystko pochłania i trzeba ciągle dolewać i dolewać więc trochę roboty z nim było.
Ale w sumie nie żałuję, nowe doświadczenie :)
A Wy jak, robiłyście już pęczaka ? :D


//: kasza pęczak na wodzie, z mlekiem, podana z bananami




  • kaszę zagotowuję na wodzie
  • od momentu wrzenia odmierzam 20 minut
  • co jakieś 2-3 minute polewam po łyżce mleka i mieszam porządnie (i ni zapominam o tym, bo kasza naprawdę lubi przywierać)
  • próbujemy czy jest wystarczająco miękka, jeśli tak to zdejmujemy z gazu i przekładamy do miseczki

8 komentarzy:

  1. Muszę się przyznać, że jeszcze nie próbowałam, więc nie martw się wszystko z Tobą w porządku :D
    Wygląda apetycznie :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam pęczak, a tak dawno jej nie jadłam! Chyba nawet nie mam jej w domu, więc pewnie dlatego. Skoczę do sklepu i będzie jak znalazł :))

    OdpowiedzUsuń
  3. Pęczak to moja ulubiona kasza.
    Pysznie wyszło!

    OdpowiedzUsuń
  4. a ja pęczak jadłam dotychczas tylko na słono, bardzo fajnie to wygląda ;)!

    OdpowiedzUsuń
  5. jeszcze nie jadłam pęczak na słodko,ale na pewno się pokuszę ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. lubię pęczaka :D najbardziej z mięsnymi daniami :)

    OdpowiedzUsuń
  7. wygląda obłednie fajnie i uroczo i pysznie :)

    OdpowiedzUsuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)