YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

środa, 20 lutego 2013

Domowej piekarni częśc II


Dzisiejszy poranek zaczęłam rozkoszując się oszałamiającym zapachem domowego chleba. Domowe pieczywo jest bardzo niebezpieczne, u nas jest w stanie zniknąc po kilku godzinach... Tak więc, robicie na własne ryzyko ! :D


Tak więc dzisiaj chleb na drożdżach z sezamem i suszoną żurawiną. Mięciutki, lekki ale nie suchy, wręcz przeciwnie, lekko wilgotny- tak jak lubię. Łatwo się kroi, pięknie rośnie, cudownie pachnie... Nie da mu się oprzec, naprawdę nie : )


Co potrzebowałam ?

  • 220 g mąki wyższego typu
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. półtorej szklanki wody (280g)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • paczka suchych drożdży (instant-7g, świeże- 14g)
  • garśc sezamu
  • garśc suszonej żurawiny




Jak ?
  • Wszystkie składniki wymieszajcie w misce (ze świeżysz drożdży robicie zaczyn)
  • przełóżcie na stolnicę i zagniatajcie
  • zamiast podsypywac mąką- wysmarujcie porządnie dłonie oliwą
  • możecie chlebem rzucac, obijac go, tłuc, co chcecie
  • wkładacie do miski na godzinę
  • po tym czasie wyjmujecie chleb na blat i zwijacie do środka wszystkie rogi, zbieracie je do środka i spłaszczacie i tak kilka razu (to napnie górę i ładniej wyrośnie)
  • do miski wkładam ściereczkę którą wysypuję mąką i sezamem
  • przekładam do niej ciasto i rogami ścierki ciasto przykrywam ale nie ściskam- przecież będzie jeszcze rosło
  • po kolejnej godzinie sprawnym ruchem przekładam ciasto na blachę (jeżeli tak preferujecie, to w tym momencie możecie je przeciąc) i piekę ok. 20-25 minut w 200-220 stopniach
  • staramy się, po wyjęciu z piekarnika nie zjeśc go zanim wystygnie :D
  • Domowe ChlebyOrganizator: outi

2 komentarze:

  1. O mniam, połączenie sezamu i żurawiny musi być bardzo fajne:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Owszem, był naprawdę pyszny, u nas (wstyd się przyznac) poszedł cały na jedną kolację:D

      Usuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)