Dzisiejszy poranek zaczęłam rozkoszując się oszałamiającym zapachem domowego chleba. Domowe pieczywo jest bardzo niebezpieczne, u nas jest w stanie zniknąc po kilku godzinach... Tak więc, robicie na własne ryzyko ! :D
Tak więc dzisiaj chleb na drożdżach z sezamem i suszoną żurawiną. Mięciutki, lekki ale nie suchy, wręcz przeciwnie, lekko wilgotny- tak jak lubię. Łatwo się kroi, pięknie rośnie, cudownie pachnie... Nie da mu się oprzec, naprawdę nie : )
Co potrzebowałam ?
- 220 g mąki wyższego typu
- 200 g mąki pszennej
- ok. półtorej szklanki wody (280g)
- 2 łyżki oliwy
- łyżeczka cukru
- łyżeczka soli
- paczka suchych drożdży (instant-7g, świeże- 14g)
- garśc sezamu
- garśc suszonej żurawiny
Jak ?
- Wszystkie składniki wymieszajcie w misce (ze świeżysz drożdży robicie zaczyn)
- przełóżcie na stolnicę i zagniatajcie
- zamiast podsypywac mąką- wysmarujcie porządnie dłonie oliwą
- możecie chlebem rzucac, obijac go, tłuc, co chcecie
- wkładacie do miski na godzinę
- po tym czasie wyjmujecie chleb na blat i zwijacie do środka wszystkie rogi, zbieracie je do środka i spłaszczacie i tak kilka razu (to napnie górę i ładniej wyrośnie)
- do miski wkładam ściereczkę którą wysypuję mąką i sezamem
- przekładam do niej ciasto i rogami ścierki ciasto przykrywam ale nie ściskam- przecież będzie jeszcze rosło
- po kolejnej godzinie sprawnym ruchem przekładam ciasto na blachę (jeżeli tak preferujecie, to w tym momencie możecie je przeciąc) i piekę ok. 20-25 minut w 200-220 stopniach
- staramy się, po wyjęciu z piekarnika nie zjeśc go zanim wystygnie :D
Organizator: outi
O mniam, połączenie sezamu i żurawiny musi być bardzo fajne:)
OdpowiedzUsuńOwszem, był naprawdę pyszny, u nas (wstyd się przyznac) poszedł cały na jedną kolację:D
Usuń