Z czego ciasto ?
- 5 jaj
- 6 łyżek cukru (tu polecam pudru, ale kryształ też się nada)
- 200g mielonych orzechów laskowych (można kupic już gotowe zmielone, np. w Lidlu czy w Piotrze i Pawle, lub całe orzechy włożyc do solidnego woreczka i potraktowac tłuczkiem do mięsa. no chyba, że macie niezniszczalny robot kuchenny...)
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mąki
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Jak ?
- jaja ucieracie z cukrem na puszystą masę, to zajmie trochę czasu, jakieś 4-5 minut na wysokich obrotach
- przesiejcie mąkę z kakao i proszkiem. wymieszajcie
- dodajecie orzechy i już delikatnie, łyżką mieszacie
- spód wykłądamy papierem, boki smarujemy tłuszczem i ewentualnie bułką tartą. wlewamy do tortownicy
- przez 40 minut przeczemy je w 180 stopniach i po wyjęciu delikatnie przestawiamy w spokojne miejsce, by się powolutku studziło
Z czego masę ?
- 200g masła miękkiego
- 2 tabliczki czekolady, jeśli lubicie bardzo słodko, mleczną, jeśli mniej, gorzką
- 6 łyżek Nutelli, nie dodawajcie tańszych zamienników, bo smak jednak nigdy nie jest ten sam, próbowałam, wiem, odradzam
- 4 wafelki Góralki orzechowe lub czekoladowe
Jak ?
- czekolady rozpuszczacie w kąpieli wodnej i studzicie
- masło ucieracie na puszystośc
- dodajecie nutellę, czekoladę i miksujecie
- dodajecie pokruszone wafelki i mieszacie łyżką
Co dalej ?
- kroicie ciasto na tyle blatów na ile się da, mi wyszły standardowo dwa
- przekładacie je masą ale 1/4 zostawiacie na górę
- przykrywacie blatem i smarujecie pozostałą masą
- dekorujecie według własnego uznania, albo ciasteczkami ferrero roche, albo orzechami, albo migdałami, albo czym Wam się tylko podoba : )