Więc wyszedł super szybki makowiec z którym radę da sobie nawet całkowicie a-kulinarna pani domu : )
Co potrzebujecie:
- opakowanie ciasta francuskiego
- puszka gotowej masy makowej (możecie zrobic ją sami, ale wtedy to już nie będzie makowiec superszybki)
- jajko (w wersji wegańskiej: mleko sojowe)
- ewentualnie LUKIER: filiżanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody
Co robicie:
- rozwijacie ciasto by się rozmroziło. najlepiej ułóżcie je od razu na papierze do pieczenia, do potem takie zwinięte trudno jest "transportowac"
- jeśli chcecie, by wyszło takie jakie jak moim zdjęciu, to robicie nie za głębokie(1/4 ciasta) nacięcia wzdłuż dłuższego boku, pod kątem. niech nie będą ani na grube ani za wąskie, tak ok. 4 cm. taka ala choinka, ale nie docięta do końca
- na rozmrożone ciasto, między te przecięte ramiona wykładacie masę. mi jakimś cudem zmieściła się tam cała puszka
- zwijamy naprzemiennie te ramionka raz z jednej strony ciasta raz z drugiej, żeby wyszła nam taka przeplatanka
- zwinięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (gdy nie macie jajka, tudzież jesteście weganami, zastępnikiem o takiej samej funkcji będzie mleko)
- hop do piekarnika na 200 stopni na nie więcej niż 20 minut. mi to zajęło jedynie 15 : )
- polewacie lukrem (cukier mieszacie ze stopniową dodawaną wodą)
Smacznego : )
Leci do akcji:
Organizator: Katarzyna