YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

wtorek, 5 lutego 2013

Superszybki makowiec "po francusku"

Ciasto francuskie light podbiło moje serce : D I kiedy odkopałam podczas sprzątania, że ze świąt została jeszcze puszka masy makowej to chyba umarłabym, gdybym tego nie wykorzystała !
Więc wyszedł super szybki makowiec z którym radę da sobie nawet całkowicie a-kulinarna pani domu : )

Co potrzebujecie:
  • opakowanie ciasta francuskiego
  • puszka gotowej masy makowej (możecie zrobic ją sami, ale wtedy to już nie będzie makowiec superszybki)
  • jajko (w wersji wegańskiej: mleko sojowe)
  • ewentualnie LUKIER: filiżanka cukru pudru i 2-3 łyżki wody
Co robicie:
  • rozwijacie ciasto by się rozmroziło. najlepiej ułóżcie je od razu na papierze do pieczenia, do potem takie zwinięte trudno jest "transportowac"
  • jeśli chcecie, by wyszło takie jakie jak moim zdjęciu, to robicie nie za głębokie(1/4 ciasta) nacięcia wzdłuż dłuższego boku, pod kątem. niech nie będą ani na grube ani za wąskie, tak ok. 4 cm. taka ala choinka, ale nie docięta do końca
  • na rozmrożone ciasto, między te przecięte ramiona wykładacie masę. mi jakimś cudem zmieściła się tam cała puszka
  • zwijamy naprzemiennie te ramionka raz z jednej strony ciasta raz z drugiej, żeby wyszła nam taka przeplatanka
  • zwinięte ciasto smarujemy roztrzepanym jajkiem (gdy nie macie jajka, tudzież jesteście weganami, zastępnikiem o takiej samej funkcji będzie mleko)
  • hop do piekarnika na 200 stopni na nie więcej niż 20 minut. mi to zajęło jedynie 15 : )
  • polewacie lukrem (cukier mieszacie ze stopniową dodawaną wodą)






Smacznego : )

Leci do akcji:
Makowce, makowe, maczki, z makiem,...Organizator: Katarzyna