Więc zapraszam Was na bardzo kolorowe, bardzo pachnące, bardzo apetyczne i bardzo bardzo syte razowe spaghetti z ciecierzycą w pomidorach i czosnkowym szpinakiem
Przygotujcie (u mnie 2 porcje)
- pół opakowania razowego spaghetti
- puszka pomidorów (ja dałam puszkę w której pomidory są w całości ale możecie dac też takie, które są już pokrojone, to bez znaczenia)
- pół opakowania świeżego szpinaku (nie mam pojęcia ile to będzie przeliczając na szpinak mrożony, bo nigdy takiego nei używam)
- 2 ząbki czosnku
- 2 łyżki oliwy do szpinaku + 1 łyżkę oliwy do makaronu
- oregano, bazylia (u mnie świeża- najlepsza), sól i pieprz
- ok. szklanka już ugotowanej ciecierzycy
Co robicie ?
- najpierw gotujecie ciecierzycę ( jak ? tutaj macie wszystko:klik)
- wrzucacie pomidory do garnuszka, który wcześnie chlapiecie troszeczkę wodą, by nic nie przywierało i gotujecie co jakiś czas mieszając, bez pokrywki
- rozgrzewacie oliwę na patelni, wyciskacie czosnek i wrzucacie szpinak dusząc go jakieś 10 minut, ale to jest max, nie chcemy, żeby wyszła nam papką. zdejmujecie z ognia
- kiedy z pomidorów wyparuje większośc wody dodajcie ugotowaną ciecierzycę i duście jakieś 5 minut.
- w tym czasie ugotujcie makaron zgodnie z przepisem na opakowaniu
- pod koniec gotowania sosu dodajcie do niego przyprawy, krótko zamieszajcie
- makaron na talerz, lejecie sosem, na to szpinak. możecie posypac posiekaną bazylią lub serem żółtym.
BON APETIT ! : )