A udowodnię Wam to dziś zdrowymi ciasteczkami owsianymi, do których możecie dodac co tylko Wam się podoba i w czym gustujecie. Ja pokażę Wam dziś moją wersję, utworzoną całkowicie "na oko". Może się Wam spodoba, wypróbujecie, a potem sami będzie tworzyli swoje : )
Potrzebujecie:
- 1 szklankę płatków owsianych
- 1 szklankę mąki (u mnie pszenna razowa)
- ok. 150g masła
- 1 jaja
- ok. 50g cukru (u mnie brązowy)
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżki sezamu
- 2 łyżki migdałów, zmielonych, startych, jak wolicie
- ja dodałam jeszcze 2 łyżeczki ricotty i 2 łyżeczki domowego masła orzechowego, gdyż zostały mi one ze śniadania i nie mogłam patrzec jak się marnują ; )
Co robicie:
- topicie masło w garnuszku
- kiedy będzie już płynne dodajecie cukier i topicie jeszcze chwilkę, by całośc była kleista, ale nie za długo, żeby nie zrobił Wam się z tego karmel
- dosypujecie płatki owsiane i je również "prażycie" krótką chwilkę
- studzicie wszystko. teraz to najlepiej wynieśc na balkon i zimne w kilka minut : )
- mieszacie suche składniki w jednej misce i ricottę z masłem w drugiej
- wystudzone masło wlewacie do mąki, mieszacie, dodajecie jajo, mieszacie, dodajecie ricottę, mieszacie
- wykładacie łyżką na papier do pieczenia
- wkładacie do piekarnika na 160 stopni na około 25 minut
- po wyjęciu odkładacie do wystudzenia
suche składniki. . . . . . . . . . . . . . . . .ricotta z masłem orzechowym
Gotowa konsystencja ciastek, będzie dośc płynna
Ciasteczka siedzą w piekarniku i UWAGA ROSNĄ gdyż dodaliśmy proszku, więc nakładajcie je w pewnych odległościach od siebie, nie ściśnięte.
Przepis leci do akcji:Ciastka na jeden kęs