YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 3 maja 2013

Wiosenna potrzeba ciepła

Przez tą naszą cieplutką wiosnę, naszła mnie nagła potrzeba rozgrzania. Zajrzałam do lodówki... Nic :< Zajrzałam do szafek... nic, nic, długo nic :< Aż wreszcie ! Robione tego lata przez mojego dziadka jagody !
Bez wahania ich użyłam do mojej owsianki :)


Użyłam
  • sześciu łyżek płatków owsianych
  • łyżki siemienia lnianego
  • spooorej garści płatków migdałowych
  • aromatu rumowego
  • szklanki mleka
  • pół szklanki wekowanych, dziadkowych jagód (coś a'la gęsty sok/syrop z kawałkami jagód)



  • zagotowałam mleko
  • na gotujące się wrzuciłam płatki, migdały i siemię
  • gdy zaczęło gęstnieć wlałam jagody i aromat
  • podałam z serkiem wiejskiem



Kawałek adekwatny do aury..



Zdrowe grzeszności

Dzisiaj kolejna porcja słodkości, ale tych, po których zjedzeniu macie pełny brzuszek i czyste sumienie :D Czyli nasze ulubione, słodkie, zdrowe grzeszki :3

 Do takiej ilości ciastek użyłam:

  • pół szklanki mąki razowej
  • pół szklanki płatków owsianych
  • szklanki rozgniecionych płatków kukurydzianych
  • pół szklanki stopionego masła (tj. ok. 3 łyżek stołowych twardego)
  • garści rodzynek
  • garści sezamu
  • garści płatków migdałów
  • garści wiórków kokosowych
  • szczypty sody lub proszku do pieczenia
  • łyżeczki aromatu (u mnie śmietankowy)
  • łyżki cukru waniliowego 
  • łyżki cukru brązowego
  • jeśli okaże się, że są zbyt sypkie to dodajcie maślanki, kefiru, lub jogurtu do uzyskania dość gęstej ale zwartej konsystencji


  • Masło topicie
  • Dosypujecie suchych produktów i mieszacie (oczywiście najlepiej łapką :D)
  • w razie potrzeby dolewacie maślanki
  • Pieczecie ok. 15 minut w 170 stopniach 

Tak, wiem, że miszmasz wszystko i nic, ale ja takie uwielbiam !
Smacznego :)
Słuchajcie... <3