YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

poniedziałek, 25 marca 2013

Gruszki, znowu gruszki

Mam sentyment do tego deseru. I żadne inne crumble nie smakuje mi tak bardzo jak te z gruszkami. Zmieniam tylko kruszonkę by za każdym razem była wyjątkowa : )



  • duża gruszka, lub dwie mniejsze
  • łyżka stołowa masła 
  • łyżka midou
  • łyżka mąki
  • łyżka otrębów
  • 3 łyżki płatkó owsianych
  • garśc wiórków kokosowych
  • garśc migdałów


  • gruszki kroimy i układamy w natłuszczonym naczynku
  • składniki na kruszonką mieszamy widelcem (radzę wymieszac najpierw suche składniki, dodac masło, włożyc na chwilę do mikrofali i wymieszac)
  • posypujemy gruszki kruszonką
  • wstawiamy do piekarnika na 20 minut w 180 stopniach



I małe nawiązanie do wiosnozimy. Tylko u nas, w Polsce, mamy zaszczyt przebywac w klimacie, który raczy nas prażącym i oślepiającym słońcem oraz zaspami śnieżnymi jednocześnie : ) 


Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

Nafaszerowani

Po prostu, bez zbędnego gadania.
Cukinia nadziewana kaszą gryczaną z pomidorami.



  • dwa woreczki kaszy gryczanej
  • sos pomidorowy, np ten
  • 2 cukinie
  • ser żółty


  • cukinie kroimy na długie, płaskie połówki i wydrążamy łyżką środek
  • gotujemy kaszę zgodnie z przepisem na opakowaniu
  • przygotujemy sos i dodajemy do niego kaszę
  • farszem wypełniamy cukinie i posypujemy je startym serem
  • pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach



Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

Powrót do tradycji

Powrócił mój przyjaciel- masło orzechowe : ) Nie mogłam więc zrobic innej owsianki niż tej prostej, podstawowej : )



  • szklanka mleka
  • 2 łyżki płatkó owsianych
  • 2 łyżki otrębów
  • 1 łyżka siemienia
  • 1 łyżka wiórków kokosowych
  • 1 łyżka masła orzechowego (do gotującej się owsianki) i jedna ogromna łycha na wierzch