YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 17 maja 2013

Obsesji ciąg dalszy

   Pewnie większość z Was już się spodziewała u mnie tego ciasta :D Nic dziwnego, wspominałam o mojej obsesji na punkcie rabarbaru. Jeśli Wy chorujecie na podobną, koniecznie musicie spróbować tego ciasta. Jest puszyste, mięciutkie, delikatne i słodkie. Słodycz przełamuję smaczek rabarbaru a formę dopełnia chrupiąca orzeszkowa kruszonka. No coś pysznego !
Ps. przyznaję się, kruszonka wyszła przez przypadek :D Ale jest przepyszna, wszystkim smakowała bo każdy wypytywał co to za tajny składnik :D

 

//: ucierane ciasto rabarbarowe z wegańską kruszonką
  • 3 jajka
  • ok. 200g masła (miękkiego)
  • niecała szklanka cukru
  • półtorej szklanki mąki
  • 1 łyżka: proszku do pieczenia, aromatu i cukru waniliowego 
  • miska pokrojonego rabarbaru


//: wegańska kruszonka bez masła
  • szklanka cukru
  • pół szklanki mąki
  • 3-4 łyżki oliwy z orzeszków arachidowych 

  • rabarbar myjemy, obieramy ze skórki, kroimy w plasterki i zasypujemy cukrem w miseczce
  • miękkie masło w misce zasypujemy cukrem i miksujemy na puszystą masę
  • dodaję jajka, miksując po każdym
  • dodaję stopniowo resztę składników i mieszam
  • wylewam do formy wyłożonej papierem, kładę na to rabarbar i pokrywam kruszonką (składniki łączę palcami w drobne kuleczki, coś jak zabawa mokrym piaskiem za dawnych lat w piaskownicy :D)
  • wkładam na godzinę do piekarnika na 180 stopni