YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

sobota, 25 maja 2013

Śniadania brak

Brak śniadania. Ostatnimi dniami. Ale spokojnie, spokojnie. Już uciszam Wasze przerażone dusze- tylko na blogu :D Na stole był, bez nerwów :) Był ale a to, nie było czasu pstryknąć foty, a to stwierdziłam, że nie będę setny raz pokazywać Wam kanapek z bananem. A o i tak. Ale teraz zrobiłam coś nowego (wstawiam tak późno przed before party H. i W. o których pisałam w poście na mieszam-wzruszamsie). Coś, co miliony razy, miliony z Was już zdążyły przetestować. Przepis zapożyczony i nieco zmodyfikowany. Nie ubyło mu jednak na smaku. Przepis z rodziny owsianek. Przepis od znanej nam już wszystkim blogowiczkom Królowej Owsianek :D Tak tak, dobrze się domyślacie: ulepek !

Powiem Wam, że bałam się go zrobić, bo myślałam, że będzie...sama nie wiem, za suchy ? Gliniasty ? Jak bardzo się myliłam ! To była istna poezja, kremowa, delikatna, wilgotna ale gęsta, pachnąca...ah jedna z lepszych. Ja jednak następnym razem, zdecydowanie zrezygnuję z orzechów. Mi smak klasyczny (ewentualnie z bananem czy kokosem) wystarcza :)


//: owsianka "ulepek" z orzechami włoskimi, bananem, ciasteczkiem BelVita kakaowym, podana z ricottą

  •  6-7 łyżek płatków
  • wrzątek
  • szklanka wody
  • orzechy
  • banan
  • jeszcze trochę mleka


  • płatki wieczorem zalewamy wrzątkiem do napęcznienia
  • po jakiś 15-20 minutach dolewamy mleka i zagotowujemy
  • gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji i dodajemy orzechy
  • zostawiamy na noc
  • rano dolewamy trochę mleka by móc swobodnie podgrzać owsiankę i dokrawamy banana
  • podgrzewamy ok 3-5 minut
  • zjadamy