Powiem Wam, że bałam się go zrobić, bo myślałam, że będzie...sama nie wiem, za suchy ? Gliniasty ? Jak bardzo się myliłam ! To była istna poezja, kremowa, delikatna, wilgotna ale gęsta, pachnąca...ah jedna z lepszych. Ja jednak następnym razem, zdecydowanie zrezygnuję z orzechów. Mi smak klasyczny (ewentualnie z bananem czy kokosem) wystarcza :)
//: owsianka "ulepek" z orzechami włoskimi, bananem, ciasteczkiem BelVita kakaowym, podana z ricottą
- 6-7 łyżek płatków
- wrzątek
- szklanka wody
- orzechy
- banan
- jeszcze trochę mleka
- płatki wieczorem zalewamy wrzątkiem do napęcznienia
- po jakiś 15-20 minutach dolewamy mleka i zagotowujemy
- gotujemy do uzyskania gęstej konsystencji i dodajemy orzechy
- zostawiamy na noc
- rano dolewamy trochę mleka by móc swobodnie podgrzać owsiankę i dokrawamy banana
- podgrzewamy ok 3-5 minut
- zjadamy