YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

niedziela, 16 czerwca 2013

Nie daję rady więc na zimno

Tak moje kochane, powiedzcie mi, czy nie czułyście wczoraj tego żaru z nieba ? :D
Ja siedziałam w domu robiąc referat z ZSRR a i tak czułam go niemiłosiernie !
W związku z tym nie dałam rady niczego dzisiaj piec ani gotować i tak oto powstało to.
Ot, nic takiego ale muszę Wam powiedzieć, że mam słabość do jajka na miękko :D Wiem, jak to brzmi, ale taka jest prawda, uwielbiam je. 
I teraz druga ciekawostka :D Nie umiem go robić sama ! Haha wiem, wiem, wiem. Ale nigdy nie trafiam w te sekundy i zawsze wychodzi mi albo z płynnym jeszcze białkiem albo z już ściętym żółtkiem.

//: kanapki z serem mozzarella i pomidorem oraz z serem żółtym i pomidorem z jajkiem na miękko


Ps. Dzisiaj jedząc tę pyszność na moim cudownym zacienionym zachodnim balkonie, zastanawiałam się. Póki co, mam cień na balkonie rano a upał w pokoju. Odwrotnie jest w popołudnie. I tak sobie dyskutowałam sama ze sobą, jak jest lepiej, móc wyjść na balkon po szkole czy z rana.

Ps2. NIE PYTAJCIE CZEMU TRZYMAM JAJKO W KOKILCE :D

Noweńko cudeńko

Coraz częściej na Waszych blogach spotykałam ten deser/śniadanie (jak kto woli). Stwierdziłam, że nie mogę być tak bardzo do tyłu i postanowiłam i ja je zrobić. Poszperałam w necie i znalazłam najkonkretniej wyglądający przepis. Podaję go Wam, ciupkę zmodyfikowanego przeze mnie. Wiem, że pewnie jestem już jakaś ostatnia jeśli chodzi o jego przygotowanie ale wiem, że to dopiero początek. Jest pyszny, sycący, nawet zdrowy (POWIEDZMY), więc powtórzę go z różnimy eksperymentami jeszcze nie raz.

 //: truskawkowy cobbler

  • szklanka mąki
  • łyżka proszku do pieczenia wymieszana z sodą
  • 2 łyżki cukru i szczypta soli 
  • ok. 150 g masła zimnego
  • chlust śmietany (naprawdę nie wiem ile tego było, patrząc po opakowaniu do ok. 150-200 g, patrzę na ubytek bo miałam 400g-owe opakowanie 18%)
  • truskawki


  • mąkę, proszek, cukier, sól mieszamy
  • wkrajamy masło i rozcieramy palcami jak na kruszonkę
  • dolewamy śmietanę i łączymy widelcem
  • truskawki pokrojone posypuję cukrem i skrapiam sokiem z cytryny
  • na nie nakładam łyżką porcyjki ciasta
  • wkładam na 45 minut do 160 stopni


 M.N.I.A.M. <3
(tak, mam krótką fazę na za jasne zdjęcia)