YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

czwartek, 27 czerwca 2013

Kukurydza

Miliony razy używałam kaszy kukurydzianej, uwielbiam ją. Jednak nigdy nie wpadłam na pomysł użycia mąki kukurydzianej. I to był duży błąd.
Wypatrzyłam ją na sklepowej półce i uznałam, że muszę wypróbować. Obejrzałam filmiki z tradycyjnymi gruzińskimi plackami kukurydzianymi.. No nie powiem, ciekawe, nie dla mnie. To te składające się z mąki i wody. Ja chciałam czegoś bardziej rozbudowanego (chociaż wiadomo, że w minimalizmie tkwi siła). No i zmieniłam przepis na penkejki na przepis na placki kukurydziane :D
Powiem Wam, że jestem zaskoczona, ale nie wiem czy negatywnie czy pozytywnie. Placki były pięknie pachnące, bardzo smaczne i NIESAMOWICIE dobrze się smażyły. Ale ich konsystencja...jakbym jadła babkę piaskową O.o Nie wiecie co zrobić, by jakoś nadać wilgotności wyrobom z tej mąki ? Bo były tak suche, że musiałam dołożyć tonę owoców by się nie zapchać :D

//: placuszki kukurydziane z czereśniami
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki jogurtu/kefiru/maślanki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko 

  • jajko dzielimy, białko ubijamy i dodajemy do tego żółto mieszając łyżką
  • mąkę mieszamy z proszkiem i łączymy  jogurtem
  • dodajemy delikatnie jajko i mieszamy krótko łyżką
  • smażymy na maleńkim ogniu z obydwu stron (u mnie 2 na 9)