YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 5 kwietnia 2013

Balsam dla podniebienia

Kolejne wydanie zaległego wielkanocnego menu.
I tak samo jak w przypadku babki: nie jest to ciasto "jednej okazji". 
Niewyobrażalnie słodkie, jeden kawałek to zapotrzebowanie na cukier na cały dzień.
Ale również niepojęcie pyszny.
Koniecznie dodajcie do swoich książek kucharskich.


//: sernik z serka kremowego z masłem orzechowym i masą kajmakową z migdałami
(przepis inspiracją: tego przepisu)

  • CIASTO
    • opakowanie biszkoptów, herbatników itp.
    • 100g masła roztopionego
    • 100g masła orzechowego
  • MASA
    • 800g serka kremowego (President, Philadelphia itp.)
    • 200 ml śmietany 18%
    • opakowanie masła orzechowego (tj. ponad 300g)
    • kila łyżek cukru (tu: brązowy)
    • 4 jaja
  • POLEWA
    • puszka masy kajmakowej
    • migdały



  • CIASTO
    • składniki wymieszaj łyżką, łopatką lub palcami
    • przełóż do tortownicy i ugnieć
  • MASA
    • składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem
    • przełóż na spód (tak, nieprzypieczony)
    • piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- położyłam naczynie żaroodporne z wodą pod piekący się sernik)
  • POLEWA
    • masą podgrzać, np w mikrofali albo nawet na kaloryferze
    • wyłożyć na OSTUDZONY sernik i rozsmarować
    • na wierzch pokruszyć migdały 
    • włożyć do lodówki na noc, lub conajmniej na 2 godziny



Love OrzechoveOrganizator: quchniawege

Penkejki na nielegalu


Nie umiesz na niemiecki i zostajesz godzinę dłużej w domu ?
Zrób sobie bananowe penkejki <3


  • 3 łyżki mąki 
  • 3 łyżki jogurtu, serka homogenizowanego itp.
  • jajko
  • banan
  • szczypta proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki syropu, miodu (u mnie sok z sosny)




  • mąkę mieszamy z proszkiem do pieczenia
  • dodajemy jajko, jogurt i banana, miksujemy
  • odstawiamy na ok. 10 minut
  • smażymy na rozgrzanej patelni


Ze świąt, nie tylko na święta

Przedstawię Wam dziś babkę, którą piekłam na święta, ale nie śpieszyłam się z dodawaniem tego przepisu, ponieważ mimo swojej charakterystycznej nazwie nadaje się nie tylko na święta.
Na pewno nie skłamię, jeśli powiem, że to najlepsza babka jaką jadłam.
To nie wszystko ! Mój dziadek - smakosz babek - stwierdził, że to BARDZO DOBRA BABKA.
Ciasto jest mięciuteńkie, wilgotne, pięknie pachnie w całym domu- no po prostu ideał !

//: babka migdałowo - pomarańczowa z białą czekoladą
(przepis ujrzany tu, zmodyfikowany)


  • 100g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy




  • do miseczki włożyć czekoladę i masło i rozpuścić w kąpieli wodnej
  • dodać żółtka i wymieszać
  • zdjąć z ognia i dodać przesianą mąkę i proszek, wymieszać łopatką
  • jajka ubić, dodać do masy, wmieszać łyżką
  • zetrzeć skórką z pomarańczy, wmieszać ją do masy łyżką
  • piec w 180 stopniach przez ok 40 minut.





Wegetariańska wielkanocOrganizator: Aniko

Zmęczenie

Nie pamiętam kiedy ostatnio byłam tak zmęczona. Może uwierzycie mi w powagę tej sytuacji, gdy przyznam się, że nie wzięłam się za pieczenie, nawet w obliczy urodzin mojej koleżanki !
Z tego powodu obiady i wpisy też będą takie jakieś leniuchowate...
Więc jeśli ktoś ma ochotę na leniwy obiad to zapraszam.


//: razowy i żytni makaron z sosem pomidorowym z dodatkiem sera pleśniowego (1 porcja)
(swoją drogą leniuchowate, nie musi oznaczać beznadziejne:

  • dwie garście makaronu
  • puszka pomidorów 
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • małe opakowanie sera pleśniowego
  • kosteczka innego sera, żółtego, feta, mozarelli
  • przyprawy: bazylia, tymianek, oregano, majeranek
_____________________________________________________________________________
  • makaron wrzucić do gotującej się, osolonej wody (najlepiej z kropelką oliwy) i gotować ok 11 minut
  • pomidory z koncentratem wyłożyć na patelnię i gotować do zgęstnienia
  • pod koniec dodać do sosu przyprawy i starte na tarce sery
  • trzymać na ogniu do roztopienia się serów
  • ugotowany makaron odcedzić, jeśli dodaliście oliwy do wody to nie przepłukujcie wodą, wyłożyć na talerz
  • polać sosem i udekorować np. świeżą bazylią




Studenckie gotowanie II - odsłona wiosenna
Organizator: awodwanrazc