Na pewno nie skłamię, jeśli powiem, że to najlepsza babka jaką jadłam.
To nie wszystko ! Mój dziadek - smakosz babek - stwierdził, że to BARDZO DOBRA BABKA.
Ciasto jest mięciuteńkie, wilgotne, pięknie pachnie w całym domu- no po prostu ideał !
//: babka migdałowo - pomarańczowa z białą czekoladą
(przepis ujrzany tu, zmodyfikowany)
- 100g białej czekolady
- 80 g masła
- 3 jajka (osobno żółtka i białka)
- 50 g mąki
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g zmielonych migdałów
- skórka starta z 1/2 pomarańczy
- do miseczki włożyć czekoladę i masło i rozpuścić w kąpieli wodnej
- dodać żółtka i wymieszać
- zdjąć z ognia i dodać przesianą mąkę i proszek, wymieszać łopatką
- jajka ubić, dodać do masy, wmieszać łyżką
- zetrzeć skórką z pomarańczy, wmieszać ją do masy łyżką
- piec w 180 stopniach przez ok 40 minut.
Organizator: Aniko
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Powiedz, co o tym sądzisz :)