YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 5 kwietnia 2013

Ze świąt, nie tylko na święta

Przedstawię Wam dziś babkę, którą piekłam na święta, ale nie śpieszyłam się z dodawaniem tego przepisu, ponieważ mimo swojej charakterystycznej nazwie nadaje się nie tylko na święta.
Na pewno nie skłamię, jeśli powiem, że to najlepsza babka jaką jadłam.
To nie wszystko ! Mój dziadek - smakosz babek - stwierdził, że to BARDZO DOBRA BABKA.
Ciasto jest mięciuteńkie, wilgotne, pięknie pachnie w całym domu- no po prostu ideał !

//: babka migdałowo - pomarańczowa z białą czekoladą
(przepis ujrzany tu, zmodyfikowany)


  • 100g białej czekolady
  • 80 g masła
  • 3 jajka (osobno żółtka i białka)
  • 50 g mąki
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 100 g zmielonych migdałów
  • skórka starta z 1/2 pomarańczy




  • do miseczki włożyć czekoladę i masło i rozpuścić w kąpieli wodnej
  • dodać żółtka i wymieszać
  • zdjąć z ognia i dodać przesianą mąkę i proszek, wymieszać łopatką
  • jajka ubić, dodać do masy, wmieszać łyżką
  • zetrzeć skórką z pomarańczy, wmieszać ją do masy łyżką
  • piec w 180 stopniach przez ok 40 minut.





Wegetariańska wielkanocOrganizator: Aniko

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Powiedz, co o tym sądzisz :)