YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

niedziela, 26 maja 2013

Czasu a czasu

Mam go trochę. Idę dziś na jedną lekcję, mam referat z chemii. Na resztę nie bo nie umiem wzorów redukcyjnych z matmy. Mało obchodzi mnie jak zachowa się cotangens albo cosinus w II połowie kąta wypukłego -.-
Wszystko opisałam też na mieszam-wzruszamsie.

Tak więc i na śniadanie mogłam sobie wolniejsze pozwolić. Po raz któryś tam...panna jaglana. Nie jaglanka co prawda, po prostu kasza jaglana. No właśnie. Ja mam z nią spory dylemat bo za każdym razem gotuję ją inaczej i za każdym razem wychodzi mi inna. Macie jakiś sprawdzony sposób na perfekcyjne gotowanie jaglanej ?
Ja dzisiaj wybrałam sposób wodny, niemieszany.

//: kasza jaglana na wodzie z bananem i serkiem grani
  • pół szklanki kaszy jaglanej
  • 2-3 szklanki wody
  • łyżka masła
  • banan i serek grani
  • kaszę zalewam wodą i zagotowuję stopniowo (tzn. np. 3 minuty na małym ogniu, 4 minuty na średnim aż w końcu na najwyższy)
  • po zagotowaniu zmniejszam na średni gaz i idę się myć (ok. 20 minut)
  • gdy wróciłam moja jaglana była gotowa
  • przekładam ją do miski, wykładam serek i dokrajam banana

Niby coś a nic

W życiu jak w kuchni. Niby coś tam jest ale tak naprawdę nie ma co z tym zrobić. Mam nadzieję, że wiecie o co mi chodzi.
Dzisiaj trochę leniwiej bo nie mam nic szczególnego do roboty. Więc smacznego :)

//: racuszki z sera białego z gruszką i kiwi
  • kostka sera (ok. 250g)
  • kilka łyżek jogurtu
  • jajko
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • ok. 3 łyżek mąki 

  • ser rozdrabniamy z jajkiem w miseczce
  • dosypujemy mąkę i proszek do pieczenia
  • dodajemy stopniowo jogurt, do uzyskania upragnionej konsystencji
  • rozgrzewamy patelnię i nakładamy na nią łyżką porcje