YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

środa, 20 lutego 2013

Crumble. Po prostu. Bo gruszki


Dzisiaj przemówiły do mnie trzy smutne gruszki. Mówiły po francusku. Taka est więc moja interpretacja.
Crumble owsiano-migdałowe z gruszkami.
Lekki, gorący, aromatyczny, przepyszny i baaardzo zapychający deser. Po zjedzeniu jednej porcji nie mamy już ochoty na cokolwiek :D


Co potrzebowałam ? (podaję składniki na jedną salaterkę, czyli jedną porcję. U mnie były dwie)
  • gruszkę (1-2, zależy jak  pokroicie i jakie macie salaterki)
  • łyżkę zimnego masła
  • łyżkę cukru
  • trzy łyżki mąki
  • dwie łyżki płatków owsianych
  • łyżka migdałów
  • szczypta (!) cynamonu 



Jak ?

  • obieram gruszki i kroję je w drobną kosteczkę, wkładam na dno
  • masło topię w mikrofalówce
  • dodaję mąkę, płatki, cynamon, cukier i migdały i dokładnie mieszam
  • wyrabiam palcami by miało konsystencję kruszonki, jeśli jest zbyt zwarte to dodajcie któregoś z suchych składników
  • pokruszcie palcami na gruszki
  • włóżcie do piekarnika na 15 minut na 180 stopni lub na 20 minut na 160.
Rozmowa po francusku z gruszkami- zaliczona : )

Domowej piekarni częśc II


Dzisiejszy poranek zaczęłam rozkoszując się oszałamiającym zapachem domowego chleba. Domowe pieczywo jest bardzo niebezpieczne, u nas jest w stanie zniknąc po kilku godzinach... Tak więc, robicie na własne ryzyko ! :D


Tak więc dzisiaj chleb na drożdżach z sezamem i suszoną żurawiną. Mięciutki, lekki ale nie suchy, wręcz przeciwnie, lekko wilgotny- tak jak lubię. Łatwo się kroi, pięknie rośnie, cudownie pachnie... Nie da mu się oprzec, naprawdę nie : )


Co potrzebowałam ?

  • 220 g mąki wyższego typu
  • 200 g mąki pszennej
  • ok. półtorej szklanki wody (280g)
  • 2 łyżki oliwy
  • łyżeczka cukru
  • łyżeczka soli
  • paczka suchych drożdży (instant-7g, świeże- 14g)
  • garśc sezamu
  • garśc suszonej żurawiny




Jak ?
  • Wszystkie składniki wymieszajcie w misce (ze świeżysz drożdży robicie zaczyn)
  • przełóżcie na stolnicę i zagniatajcie
  • zamiast podsypywac mąką- wysmarujcie porządnie dłonie oliwą
  • możecie chlebem rzucac, obijac go, tłuc, co chcecie
  • wkładacie do miski na godzinę
  • po tym czasie wyjmujecie chleb na blat i zwijacie do środka wszystkie rogi, zbieracie je do środka i spłaszczacie i tak kilka razu (to napnie górę i ładniej wyrośnie)
  • do miski wkładam ściereczkę którą wysypuję mąką i sezamem
  • przekładam do niej ciasto i rogami ścierki ciasto przykrywam ale nie ściskam- przecież będzie jeszcze rosło
  • po kolejnej godzinie sprawnym ruchem przekładam ciasto na blachę (jeżeli tak preferujecie, to w tym momencie możecie je przeciąc) i piekę ok. 20-25 minut w 200-220 stopniach
  • staramy się, po wyjęciu z piekarnika nie zjeśc go zanim wystygnie :D
  • Domowe ChlebyOrganizator: outi

Mini-maxi śniadanie

Pierwszy raz robiłam kaszę jaglaną na śniadanie. Pierwszy raz robiłam ją na słodko.
Oj, nie żałuję, o nie ! Było pyszne. A najbardziej podobało mi się to, że mimo małych ilości, naprawdę nieźle się najadłam. Więcej ! Na końcu nie mogłam już nawet dojeśc :D
Jedno z szybszych śniadań jakie robiłam i zapewniam, że po takiej jaglance szybko nie rzucisz się na batony ani pączki u pani koło pasów :D


Co użyłam ?
  • 4 łyżki kaszy jaglanej
  • ok. pół szklanki wody
  •  kilka łyżek mleka
  • banan
  • kilka łyżek serka waniliowego



Jak ?
  • kaszę wrzuciłam do garnuszka i zalałam wrzątkiem, tak, by zalał kaszę na ok. 1 cm nad powierzchnię
  • włączyłam ogień i gdy zaczęła się gotowac, dolałam mleka, by trochę złagodzic smak
  • doprowadziłam ponwnie do wrzenia i zostawiłam na trochę, by kasza wchłonęła możliwie najwięcej (wita zwolenniczka kasz, zup i owsianek w których "łyżka stoi" :D)
  • przełożyłam do miseczki, nałożyłam kilka kleksów serka i ułożyłam pokrojonego banana
PY.CHO.TA. : )





Nawet warzywa się do siebie tulą : )

Dzisiaj ubrałam pieczarki i paprykę w delikatne wdzianko z cukinii i otuliłam je chrupiącym kożuszkiem z sera... Gorąco, sycąco, kolorowo, łatwo i szybko. No czego chciec więcej ? : )


Co potrzeba ?
  • dwie cukinie
  • duuuuużo pieczarek
  • papryka
  • ser żółty 

Jak ?
  • obieracie cukinie
  • wydrążacie gniazda nasienne, nie bardzo głęboko- by ścianki solidnie trzymały farsz
  • dusicie pieczarki pokrojone w kosteczkę w papryką, dodaną pod sam koniec duszenia
  • upychacie farsz do naczynek..ile wlezie :D
  • posypuecie startym serem żółtym
  • wkładacie do piekarnika na 180 stopni na około 30 minut.





Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc

Pieczaro-seraki

W związku z tymi moimi długimi przerwami- rekompensata w postaci nadrobionych zaległości : )
Krótko, zwięźle i na temat.
Naleśniki z pieczarkami i żółtym serem


Co potrzeba ?
  • ulubione i sprawdzone ciasto na naleśniki
  • pieczarki, ilośc dostosowana do ilości naleśników. Ale zróbcie raczej więcej niż mniej :D
  • ser żółty, u mnie pół kostki 



Jak ?
  • smażycie naleśniki
  • podsmażacie pieczarki na patelni, dusicie kilka minut, aż będą się rozpływały w ustach
  • ścieracie ser na tarce
  • mieszacie ser żółty z pieczarkami, może byc na patelni- wtedy zacznie się już ładnie rozpuszczac
  • starajcie się przekładac farsz na jak możliwie najcieplejsze naleśniki, to korzystne dla sera :  )
  • zawijacie, składacie, wolna wola
  • wkładacie do naczynia żaroodpornego wysmarowanego lekko tłuszczem
  • sypiecie serem
  • podpiekacie w ok. 180 stopniach dopóki ser się nie zetnie
Trzy ostatnie punkty można ominąc, tak jak zrobiłam to ja. Moja mama podpiekała je sobie w piekarniku, ja włożyłam na kilka minut do mikrofalówki, by serek się roztopił. To już wedle gustu : )

Ps. Ostatnio próbowałam robic ciasto marchewkowe, ale wyszło gorzej niż było w moich przypuszczeniach... :c Ma ktoś jakiś sprawdzony przepis, żeby nie wylało się mimo półtoragodzinnym pieczeniu... :/ ?
Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc


Zielony obiad w biały dzień

Wpisy coraz rzadsze, więcej egzaminów w szkole. Do tego teatr i języki... Ale staram się wyrabiac. Oto dowód. Proszę bardzo. Treściwy i do tego zielony ! A jaki dobry : )

Makaron z brokułami w sosie mleczno-śmietanowym

Co potrzeba ?
  • pół opakowania świderków pełnoziarnistych w Lubelli
  • jednego brokuła
  • kilka łyżek mleka
  • kilka łyżek śmietany (można użyc świetnego zamiennika-serka topionego)
  • przyprawy (u mnie sól, pieprz, tymianek, majeranek)


 Jak ?

  • gotujecie makaron według przepisu (u mnie 9 minut do al dente)
  • gotujecie brokuła, tutaj jak wolicie, możecie pogotowac go dłużej to wtedy zrobi się bardziej makaron z sosem brokułowym, lub krócej- jak ja, żeby można było podac go w kawałkach
  • na patelnie wlewacie dosłownie kilka łyżek mleka, tak by przykryło całe dno
  • wrzucacie na rozgrzane mleko ugotowanego brokuła, mieszacie by cały był obtoczony w mleku
  • zmniejszacie gaz i dodajecie śmietanę, też nie za dużo (lub serka) i dokładnie wymieszac
  • ja do tego dodałam makaron bo lubię podawac już taki gotowy, ale możecie najpierw ułożyc makaron a na nim sosik : )


Łatwiej się już chyba nie da, a jest takie pyszne, że naprawdę warto !

Studenckie gotowanie II - odsłona wiosennaOrganizator: awodwanrazc