Dzisiaj przemówiły do mnie trzy smutne gruszki. Mówiły po francusku. Taka est więc moja interpretacja.
Crumble owsiano-migdałowe z gruszkami.
Lekki, gorący, aromatyczny, przepyszny i baaardzo zapychający deser. Po zjedzeniu jednej porcji nie mamy już ochoty na cokolwiek :D
Co potrzebowałam ? (podaję składniki na jedną salaterkę, czyli jedną porcję. U mnie były dwie)
- gruszkę (1-2, zależy jak pokroicie i jakie macie salaterki)
- łyżkę zimnego masła
- łyżkę cukru
- trzy łyżki mąki
- dwie łyżki płatków owsianych
- łyżka migdałów
- szczypta (!) cynamonu
Jak ?
- obieram gruszki i kroję je w drobną kosteczkę, wkładam na dno
- masło topię w mikrofalówce
- dodaję mąkę, płatki, cynamon, cukier i migdały i dokładnie mieszam
- wyrabiam palcami by miało konsystencję kruszonki, jeśli jest zbyt zwarte to dodajcie któregoś z suchych składników
- pokruszcie palcami na gruszki
- włóżcie do piekarnika na 15 minut na 180 stopni lub na 20 minut na 160.
Rozmowa po francusku z gruszkami- zaliczona : )