YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

niedziela, 24 marca 2013

Zimowe tropiki

Wiem, że w odwróconej kolejności, bo najpierw powinno się pokazywac śniadania a nie obiad, ale egzotyczne smaczki zostawiłam na koniec :D
Ponieważ, nie wiem jak Wy, ale ja robię bunt przeciwko zimie, to wczoraj zakupiłam tropikalną mieszankę egzotycznych owoców i moje dzisiejsze śniadanie było już bardzo bardzo pachnące latem !

tradycyjna owsianka, czyli szklanka mleka, 2ł otrębów, 2ł płatków owsianych, 1ł siemienia, 1ł wiórków kokosowych
+
serek ricotta
+
1/3 puszki mieszanki tropikalnej


Od razu robi się cieplej i bardziej kolorowo ! :3


A Wy, macie jakieś sposoby na walkę z pogodą ? Co robicie by przywołac już wiosnę ? A może znajdzie się ktoś, komu nasza pogoda się podoba ? :D

Biesiada słodkości część druga

Częśc druga robiona bardziej pod gusta dziadków niż moje i mamy bo całkowicie niedietetyczna ! Babeczki z bananem i masłem orzechowym.





  • 1 i 3/4 szklanki mąki
  • 1/2 szklanki cukru (u mnie brązowy)
  • 2 łyżki proszku do pieczenia
  • dwa zgniecione banany, najlepiej dojrzałe
  • masło orzechowe (no załóżmy, że było 5 łyżek stołowych :D)
  • 1 i 1/2 szklanki mleka
  • 2 łyżki oleju




  • mąkę, proszek i cukier mieszamy w jednej misce
  • rozgniatamy banany, dolewamy do nich mleka i oleju i mieszamy (ja jestem tradycjonalistką, używam trzepaczki, ale z mikserem poszłoby pewnie sto razy szybciej)
  • dodajemy masło orzechowe i mieszamy tylko do połączenia, "wbicia się" masła w masę, nie rozpuszczajcie masła całkowicie
  • przelewacie do foremek i pieczecie ok 20 minut w 180 stopniach






Love Orzechove Organizator: quchniawegeBabki i babeczki

Uczty ciąg dalszy

Na deser podałam dziś dwa rodzaje babeczek, teraz pokażę Wam pierwszą z nich - odchudzone, dietetyczne, lekkie serniczki na ciasteczkowym spodzie.




  • 500g serka twarogowego (u mnie Emilka 0%)
  • jedno białko
  • jedna łyżka mąki
  • kilka łyżek cukru
  • opakowanie ciasteczek owsianych z czekoladą z Lidla (nie pamiętam jak się nazywały, jakoś na S, takie małe, płaskie, okrągłe owsiane ciasteczka od spodu polane czekoladą. Ale możecie dac co macie, herbatniki, ciasteczka własnej roboty, krakersy, byle by było pokruszone i dało się zbic)




  • kruszę w woreczku (np. przy pomocy młotka do mięsa albo tak jak ja, po prostu rękami) ciasteczka i wykładam nimi papilotki porządnie dociskając aby zrobic ciastecznowy spód do sernika
  • twaróg, cukier, mąkę i białko miksujemy do idealnie gładkiej konsystencji
  • wykładamy masę serową na ciasteczka (mi wyszło jedna łyżka stołowa na papilotkę)
  • wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i zmniejszamy od razy na 130 stopni
  • pieczemy tak ok 20 minut
  • po wyjęciu z piekarnika dajemy im porządnie odpocząc i przestygnąc


Babki i babeczki Wielkanocne Smaki III

Na wyjątkową okazję - conchiglioni

Wyjątkowa okazja ? Dziadkowie : )
Nigdy nie przychodzą do nas razem, prawdopodobnie byli tutaj parą kilka lat temu, zawsze jedno znajdzie jakiś powód by nie ruszyc się z domu kiedy idzie do nas drugie.
No i dzisiaj się zmobilizowali, także zapraszam Was na niedzielną ucztę : )



ja Wam podam składniki na 4 porcje, więc to dośc dużo, uprzedzam :)
  • 3/4 opakowania conchiglioni Lubelli
  • ok. 10 pieczarek
  • ok. 3 marchewki
  • dwie kulki mozarelli
  • słoiczek sosu pomidorowego (u mnie kawałki pomidorów z bazylią i oregano)





  •  ścieram na tarce marchewkę i pieczarki i wrzucam na patelnię
  • podsmażam chwilkę i dolewam kilka łyżek wrzątku, zakłądam pokrywkę i duszę ok. 10 minut
  • w między czasie makaron gotuję zgodnie z przepisem, al dente (ok. 11 minut)
  • na drugiej patelni podgrzewam sos pomidorowy, rozbijając łyżką kawałki pomidorów tak by zrobiła się płynna ale gęsta konsystencja
  • makaron odcedzam, przelewam zimną wodą
  • do naczynia żaroodpornego wylewam sos i układam na nim muszelki
  • do każdej muszelki nakładam łyżkę farszu
  • ścieram ser mozarella na ułożone w naczyniu muszelki
  • wkładam do piekarnika na 15 minut do temperatury 180 stopni