Kolejne wydanie zaległego wielkanocnego menu.
I tak samo jak w przypadku babki: nie jest to ciasto "jednej okazji".
Niewyobrażalnie słodkie, jeden kawałek to zapotrzebowanie na cukier na cały dzień.
Ale również niepojęcie pyszny.
Koniecznie dodajcie do swoich książek kucharskich.
//: sernik z serka kremowego z masłem orzechowym i masą kajmakową z migdałami
(przepis inspiracją: tego przepisu)
- CIASTO
- opakowanie biszkoptów, herbatników itp.
- 100g masła roztopionego
- 100g masła orzechowego
- MASA
- 800g serka kremowego (President, Philadelphia itp.)
- 200 ml śmietany 18%
- opakowanie masła orzechowego (tj. ponad 300g)
- kila łyżek cukru (tu: brązowy)
- 4 jaja
- POLEWA
- puszka masy kajmakowej
- migdały
- CIASTO
- składniki wymieszaj łyżką, łopatką lub palcami
- przełóż do tortownicy i ugnieć
- MASA
- składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem
- przełóż na spód (tak, nieprzypieczony)
- piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- położyłam naczynie żaroodporne z wodą pod piekący się sernik)
- POLEWA
- masą podgrzać, np w mikrofali albo nawet na kaloryferze
- wyłożyć na OSTUDZONY sernik i rozsmarować
- na wierzch pokruszyć migdały
- włożyć do lodówki na noc, lub conajmniej na 2 godziny
Organizator: quchniawege
z masłem orzechowym *-* cudny !!
OdpowiedzUsuńSernik-cudo! :) Musi smakować obłędnie.
OdpowiedzUsuńStanowczo muszę wypróbować. Wygląda...niesamowicie smacznie
OdpowiedzUsuńznakomicie wygląda, super ciacho :)
OdpowiedzUsuńKusisz ogromnie :) Wygląda cudnie :)
OdpowiedzUsuń