YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 5 kwietnia 2013

Balsam dla podniebienia

Kolejne wydanie zaległego wielkanocnego menu.
I tak samo jak w przypadku babki: nie jest to ciasto "jednej okazji". 
Niewyobrażalnie słodkie, jeden kawałek to zapotrzebowanie na cukier na cały dzień.
Ale również niepojęcie pyszny.
Koniecznie dodajcie do swoich książek kucharskich.


//: sernik z serka kremowego z masłem orzechowym i masą kajmakową z migdałami
(przepis inspiracją: tego przepisu)

  • CIASTO
    • opakowanie biszkoptów, herbatników itp.
    • 100g masła roztopionego
    • 100g masła orzechowego
  • MASA
    • 800g serka kremowego (President, Philadelphia itp.)
    • 200 ml śmietany 18%
    • opakowanie masła orzechowego (tj. ponad 300g)
    • kila łyżek cukru (tu: brązowy)
    • 4 jaja
  • POLEWA
    • puszka masy kajmakowej
    • migdały



  • CIASTO
    • składniki wymieszaj łyżką, łopatką lub palcami
    • przełóż do tortownicy i ugnieć
  • MASA
    • składniki wyłóż do miski i wymieszaj mikserem
    • przełóż na spód (tak, nieprzypieczony)
    • piecz w 170 stopniach ok półtorej godziny (zrobiłam jak w oryginale- położyłam naczynie żaroodporne z wodą pod piekący się sernik)
  • POLEWA
    • masą podgrzać, np w mikrofali albo nawet na kaloryferze
    • wyłożyć na OSTUDZONY sernik i rozsmarować
    • na wierzch pokruszyć migdały 
    • włożyć do lodówki na noc, lub conajmniej na 2 godziny



Love OrzechoveOrganizator: quchniawege

5 komentarzy:

  1. z masłem orzechowym *-* cudny !!

    OdpowiedzUsuń
  2. Sernik-cudo! :) Musi smakować obłędnie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Stanowczo muszę wypróbować. Wygląda...niesamowicie smacznie

    OdpowiedzUsuń
  4. Kusisz ogromnie :) Wygląda cudnie :)

    OdpowiedzUsuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)