Składniki na ciasto
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki wyższego typu, np. orkiszowa (u mnie pszenna z pełnego przemiału czyli razowa)
- 2 pełne łyżki oliwy z oliwek (+ trochę oliwki do polania dłoni by nie podsypywac mąki przy wyrabianiu ciasta +trochę do posmarowania ciasta przed nałożeniem sosu by była bardziej chrupiąca)
- 170g wody
- 3g drożdży suchych lub ok 8g świeżych rozrobionych wcześniej w zaczynie
- łyżeczka soli
Składniki na sos pomidorowy (możecie użyc kupnego, koncentratu, lub zwykłęgo keczupu)
- 1 puszka pomidorów lub 4-5 sztuk
- 2 łyżki oliwy
- 1 ząbek czosnku
- ok. 1 łyżka oregano
- 1 łyżeczka bazylii
- sól
na patelni rozgrzewacie oliwę i przeciskacie na nią czosnek przez praskę. wylewacie pomidory, solicie i czekacie aż kawałki pomidorków się rozpadną. jeśli mają już konsystencję sosu to dodajecie przyprawy i dalej smażycie już możliwie najkrócej a najlepiej po przyprawieniu i wymieszaniu zdjąc z gazu.
Składniki na farsz:
- kilka pieczarek pokrojonych w płatki (nie za cieńko)
- 3-4 plastry ananasa z puszki lub świeżego
- starty ser (mozarella, parmezan, zwykły żółty)
Przygotowanie
- kiedy ciasto podwoi swoją objętośc rozwałkowujecie je lub rozciągacie palcami(ja wybrałam tę opcję, można je podrzucac, lepic w dowolne kształty- jest mała szansa na to, że się przerwie) i ukłacie na specjalnej blaszce do pizzy lub na zwykłej do ciast czy ciasteczek ale najlepiej na wyłożonej papierem do pieczenia.
- smarujecie pędzelkiem ciasto oliwą i potem sosem. układacie co chcecie (3/4 składników na pizzę układamy surowe, tak więc pieczarek nie dusimy : ))
- wstawiamy do piekarnika nagrzanego do przynajmniej 220 stopni (pizzy nigdy nie zagrozi zbyt duża temperatura, we włoskich pizzeriach pieką ją nawet w 280 stopniach) na około 12 minut, ale obserwujcie ją, czy jest odpowiednio spieczona i czy ser dokładnie się rozpuścił.
Najlepsza gorąca : )
Nie mam niestety zdjęcia upieczonej, bo kiedy wyjęłam ją z piekarnika a ja pobiegłam po aparat mama zdążyła ją już rozkroic na kawałki :c Ale wyglądała naprawdę przesmacznie !