YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

czwartek, 27 czerwca 2013

Kukurydza

Miliony razy używałam kaszy kukurydzianej, uwielbiam ją. Jednak nigdy nie wpadłam na pomysł użycia mąki kukurydzianej. I to był duży błąd.
Wypatrzyłam ją na sklepowej półce i uznałam, że muszę wypróbować. Obejrzałam filmiki z tradycyjnymi gruzińskimi plackami kukurydzianymi.. No nie powiem, ciekawe, nie dla mnie. To te składające się z mąki i wody. Ja chciałam czegoś bardziej rozbudowanego (chociaż wiadomo, że w minimalizmie tkwi siła). No i zmieniłam przepis na penkejki na przepis na placki kukurydziane :D
Powiem Wam, że jestem zaskoczona, ale nie wiem czy negatywnie czy pozytywnie. Placki były pięknie pachnące, bardzo smaczne i NIESAMOWICIE dobrze się smażyły. Ale ich konsystencja...jakbym jadła babkę piaskową O.o Nie wiecie co zrobić, by jakoś nadać wilgotności wyrobom z tej mąki ? Bo były tak suche, że musiałam dołożyć tonę owoców by się nie zapchać :D

//: placuszki kukurydziane z czereśniami
  • pół szklanki mąki kukurydzianej
  • pół szklanki jogurtu/kefiru/maślanki
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • jajko 

  • jajko dzielimy, białko ubijamy i dodajemy do tego żółto mieszając łyżką
  • mąkę mieszamy z proszkiem i łączymy  jogurtem
  • dodajemy delikatnie jajko i mieszamy krótko łyżką
  • smażymy na maleńkim ogniu z obydwu stron (u mnie 2 na 9) 


11 komentarzy:

  1. chyba skoczę do sklepu po tą mąkę :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Serio? Smakuje jak babka piaskowa? Uwielbiam taką 'konsystencję':)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Łaaał a ja nie mogę tego strawić "na sucho" :D Musiałam dodać owoce i nieco wiejskiego !

      Usuń
  3. hm, jedyne co robiłam z mąki kukurydzianej to omlet, ale było to baaardzo dawno i na prawdę nie pamiętam jego konsystencji. niemniej nie wiem cóż by tu zaradzić, ale dziękuję za przypomnienie o niniejszej mące- coś niedługo z niej wyczaruję ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. zgrałyśmy się dziś z plackowaniem :D
    Zapisuję przepis!

    OdpowiedzUsuń
  5. świetne placuszki , nie ma to jak poranne plackowanie ;D

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam kukurydziane placuszki <3 Są takie charakterystyczne w smaku... Jakby kruche? Na pewno bardzo delikatne. Jak babka piaskowa.

    PS: odpisałam na Twój komentarz :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Aachh, jak one delikatnie wyglądają, cudne!
    A niech będą suche, przynajmniej masz powód, żeby zjeść więcej owoców; D

    OdpowiedzUsuń
  8. Nigdy nie robiłam niczego tylko i wyłącznie z mąki kukurydzianej. Zawsze mieszam ją z pszenną, żytnią etc. I właśnie wtedy mi się podoba ich aromat i to, że tak fajnie się smażą, wychodzą puszyste :) Mniam!
    dariawkuchni.

    OdpowiedzUsuń
  9. ja wiem jedno - chcę czereśnie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Lubię mąkę kukurydzianą, bo nadaje kruchości i lekkości wszelkim smakołykom :-)

    OdpowiedzUsuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)