YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

piątek, 22 marca 2013

Nie próbujcie tego w domu

Nie żartuję. Przepis podaję, bo taka moja powinnośc, ale jeśli chcecie to śniadanko zrobic to tylko na swoją odpowiedzialnośc :D
Owsianka sama w sobie była bardzo dobra, ale proces jej przygotowywania przypominał mi eksperymentowanie z odczynnikami chemicznymi w szkole O.o
Mianowicie owa chwila normalności była dla mnie wystarczająca i zdecydowała o powrocie do miksowania. Tak powstała mi owsianka ananasowa.
Brzmi niewinnie ? Nie dajcie się zwieśc. 
Myślałam, ludzie robią owsiankę na mleku, na wodzie, na innych napojach roślinnych, czemu więc nie na syropie ananasowym ?
Kto by jednak przypuszczał, że mleko z syropem się zważą :D
Na szczęście udało mi się uratowac sprawę i wyszło całkiem nieźle : )



  • pół szklanki syropu  z ananasów
  • pół szklanki mleka
  • dwie łyżki płatków owsianych
  • dwie łyżki otrębów
  • łyżka siemienia lnianego
  • łyżka wiórków kokosowych (prawie jak Pinacolada :D)



jak robiłam ?
  • wlałam syrop i mleko do garnuszka i podgrzałam.
  • w tym momencie płyny zaczęły mi się ważyc, syrop wypływał na wierzch. zaczęłam bardzo szybko mieszac, żeby obie ciecze się ze sobą połączyły i wsypywałam jednocześnie ciągle mieszając suche składniki
  • pogotowałam jeszcze, ale zajęło mi to o wiele krócej niż zwykle bo jakieś 2 minuty
  • przełożyłam do miseczki i dodałam ricotty
jak zrobię następnym razem ?
  • na pewno zmniejszę ilośc syropu 1:3 (1/4 syropu i 3/4 mleka)
  • syrop dodam po wsypanych płatkach, tak by uniemożliwic zważenie się



3 komentarze:

  1. owsianka to najlepsze śniadanko!

    OdpowiedzUsuń
  2. jestem całym sercem za tym eksperymentem. mniam to mało powiedziane ;)

    OdpowiedzUsuń

Powiedz, co o tym sądzisz :)