Bez zbędnych słów, każdy wie o czym mówię...
Pizza z mozarellą, pieczarkami, ananasem i sosem pomidorowym.
- 200g mąki pszennej
- 100g mąki wyższego typu, np. orkiszowa (u mnie pszenna z pełnego przemiału czyli razowa)
- 2 pełne łyżki oliwy z oliwek (+ trochę oliwki do polania dłoni by nie podsypywac mąki przy wyrabianiu ciasta +trochę do posmarowania ciasta przed nałożeniem sosu by była bardziej chrupiąca)
- 170g wody
- 3g drożdży suchych lub ok 8g świeżych rozrobionych wcześniej w zaczynie
- łyżeczka soli
- wrzucacie wszystkie składniki do miski (tak, łącznie z drożdżami. jeśli macie świeże, to tak jak wspominałam rozróbcie je wcześniej i dopiero dodajcie jako zaczyn) i mieszacie.
- kiedy wszystko ładnie się połączy to wyrzucacie na blat i wyrabiacie. może byc trochę luźne, lepkie, ale jak już wspominałam lepiej posmarowac dłonie oliwką niż dosypywac mąki.
- wyrobione wkładamy do miseczki, przykrywamy ściereczką i odstawiamy na dobrą godzinę w milutkie, cieplutkie miejsce tak by dosłownie zwiększyło swoją objętośc.
- po tym czasie przekłądamy na blachę, palcami nadajemy mu kszałt i w tym momencie moja rola się kończy. możecie użyc tego, na co macie ochotę. ja mogę pomóc z sosem, który kiedyś już tutaj podawałam, bo zawsze ciasto i sos do pizzy robię z jednego zaufanego przepisu: klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Powiedz, co o tym sądzisz :)