YayBlogger.com
BLOGGER TEMPLATES

wtorek, 5 lutego 2013

Świeży ! Pachnący ! Okrąglutki ! Chrupiący ! Pomidorowy !

Pierwszy własnoręcznie robiony chlebek ! Na drożdżach, z suszonymi pomidorami. Z chrupiącą skórką i mięciutkim wnętrzem. Cieplutki i aromatyczny. Nikt nie mógł mu się oprzec : )
Przygotujcie:


  • 200g mąki zwyczajnej (tortowa, wrocławska, szymanowska)
  • 200g mąki wyższej (razowa, orkiszowa, raczej nie żytnia-wyjdzie zbyt zbite, twarde i mokre)
  • opakowanie suchych drożdży (7g). dla drożdży mokrych to ok 14g bo podwajamy porcję.
  • po łyżce soli, pieprzu, cukru i u mnie jeszcze czubata łyżka tymianku, bazylii i oregano
  • 2 łyżki oliwy
  • ok. 1/4 szklanki wody, ale sprawdzajcie to, najpierw dodajcie mniej, aby ewentualnie dolac. nigdy nie dajcie za dużo wody bo wtedy prawdopodobnie będzie trzeba dosypac mąki a tego unikamy. 
  • suszone pomidory, jeśli macie takie zmielone to około 3 łyżki a jeśli macie takie z zalewy, jak ja, to około 5-6 sztuk. dobrze je odsączcie, to ważne, dlatego raczej pokrójcie je wcześniej i odłóżcie na sitko by obciekły z zalewy


Po kolei:
  • wszystko mieszacie w misce z której potem ciasto wykładacie na stolnicę/blat i porządnie wygniatacie
  • wkładacie do miski, przykrywacie ściereczką i odstawiacie w ciepłe miejsce na godzinę
  • teraz pomysł podpatrzony u Pauliny by wyjąc ciasto z miski, rozpłaszczyc je ręką i zbierac jego brzegi do środka, znowu lekko rozpłaszczając i znowu zbierając brzegi do środka (tak kilka razy) dzięki czemu ciasto ładnie nam wyrośnie, ponieważ napniemy porządnie spód (potem górę)
  • łączeniem do góry przekładacie na kolejną godzinę do miseczki (ze ściereczką) dośc solidnie wysypanej mąką i np. tymiankiem
  • po tym czasie miskę energicznie odwracacie, tak by chleb wypadł nam na papier do pieczenia łączeniami na dół
  • wkładacie do piekarnika na ok. 220 stopni na ok., 20 minut. piszę około, ponieważ musicie ciągle czuwac nad przypieczoną skórką. i teraz nie wyjmujcie go od razu kiedy zacznie ona brązowiec, dajcie jej się przypiec i zrumienic, tak by kolorem przypominała typowy brązowy.
  • aby sprawdzic, czy jest upieczony w środku, po wyjęciu pukacie go od spodu. jeśli odezwie się coś w stylu "pustego środka" to znaczy, że jest idealny.
  • teraz tylko cwiczymy silną wolę by nie pochłonąc go jeszcze gorącego. 



Leci do akcji:
Domowe Chleby

Organizator: outi